EFOP-1.5.2-16-2017-00036 - Humán Szolgáltatások Fejlesztése Harsányban és térségében

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00036

Humán szolgáltatások fejlesztése Harsányban és térségében (Harsány, Bükkaranyos, Kisgyőr, Mályi, Ónod, Sajólád, Sajópetri, Hejőkeresztúr, Hejőszalonta)

Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben: a szakemberhiány enyhítése, a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő piacra való bevonása a cél Harsányban és térségében

Mintegy 250 millió forintos európai uniós támogatásból nyílik lehetősége Harsánynak és további 8 településnek, hogy csökkentsék a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiányt, elősegítsék a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piacon való megjelenését, valamint erősítsék a helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepét és vidék megtartó képességét, a kultúrák közötti párbeszédet.

A Harsány Község Önkormányzata által vezetett konzorcium „Humán szolgáltatások fejlesztése Harsányban és térségében” címmel, EFOP-1.5.2-16-2017-00036 azonosító számon támogatást nyert az EFOP 1.5.2 pályázati felhíváson. A konzorcíum 100 %-os támogatás mellett mintegy 250 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósíthatja meg a projektet a Széchenyi 2020 program keretében,

Harsány mellett Bükkaranyos, Kisgyőr, Mályi, Ónod, Sajólád, Sajópetri, Hejőkeresztúr és Hejőszalonta településeken.

A humán közszolgáltatások szakember ellátottságának fejlesztése érdekében 12 fő humán szakember képzését, valamint három havi bérköltségének támogatását fedezi a pályázat, továbbá 200 fő részére egyéni fejlesztési tervet készítenek.

A hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív korú emberek foglalkoztathatóságának javítása érdekében szolgáltató csomagokat állítanak össze: többek között 200 fő egyéni kompetencia fejlesztésére, álláskeresésre felkészítő tanácsadásra, mentorok alkalmazására is lehetőség lesz. A potenciális munkáltatóknál pedig szemléletformáló, antidiszkriminációs képzéseket valósítanak meg, innovatív programok kidolgozásával segítik a mélyszegénységben élők, különösen a romák, valamint a hátrányos helyzetbe került emberek integrációját.

A helyi kisközösségek fejlesztése keretében közösségszervezőt alkalmaznak, növelik a közösségi terek és kulturális szolgáltatások kihasználását például film- és könyvklubbal, figyelmet fordítanak az egészségfejlesztésre, egészségügyi szűrésekre.

A vidék megtartó képességét is növelni szeretnék a projekt keretében, és cél a települési életminőség javítása is: az egyes településeken infópontot alakítanak ki, konzultációs lehetőségeket biztosítanak például egészségügyi, jogi, szociális ügyekben. Az egészségtudatosság fejlesztése érdekében lehetőséget biztosítanak szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönzés, egyéni állapotfelmérés, a rendszeres testmozgásra szakemberek irányításával, sportklubok keretében, valamint 20 sportágat bemutató börzéket is tartanak majd.

A helyi kisközösségek társadalmi szerepének megerősítése és a kultúrák közötti párbeszéd erősítése érdekében figyelmet fordítanak a fiatalok közösségépítésére, önkéntességére és helyi nemzetiségek zenei és kulturális rendezvényeinek támogatására.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 05. 29.